Apartment Silesia

This minimalist suite in Silesia is full of light thanks to very large windows and huge glazed terrace doors. The owners and architects focused on disciplined colours and the highest quality of all solutions.

Originally, the living space was divided into many rooms and, despite its impressive size, it did not differ in character from the typical apartments in multi-family buildings. The owners wanted to create an elegant apartment - this dream was realised by architects from MMOA studio, awarded in the Architecture of the Year 2018 competition in the Young Creator category. The changes were very big: many walls were demolished, door openings were increased and windows were replaced.

After the changes, a large, bright living area with kitchen and relaxation area was created. It is separated from the private area of the apartment by a hallway and a large door, behind which there is a bedroom, bathroom and wardrobe of the owners.

Maximum light, minimum restrictions

During the metamorphosis of the apartment, window openings were enlarged and windows were replaced with aluminium ones. Consideration was given to solutions that make it possible to create really large glazings. The Reynaers Aluminium systems matched the concept perfectly. The windows were constructed using SlimLine 38 with extremely narrow profiles. Hi-Finity sliding doors lead to the terrace. This is a unique solution in which the visibility of the profiles is minimised - the frames are hidden in the walls and the sash profiles are extremely narrow.

Consistent use of colour, large tiles both indoors and on the terrace, well thought-out lighting and, above all, the opening of space by demolishing walls and replacing windows - all these factors have led the architects to create an extraordinary, minimalist and light-filled apartment.